De Grieken eisen miljarden van het Duitse bedrijf ThyssenKrupp omdat het niet zeewaardige onderzeeërs leverde. Verder: de ECB mag erop hopen, maar de euro zal niet in waarde dalen ten opzichte van de Yen stelt de topman van de Bank of Japen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. Jammer dan Mario Draghi, maar de euro gaat niet verzwakken ten opzichte van de Japanse Yen. Zegt wie? Zegt Haruhiko Kuroda, de topman van de Bank of Japan.
Kuroda stelde vanochtend tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit dat er geen reden om aan te nemen is dat het pakket aan verruimingsmaatregelen van de ECB voor een koersdaling van de euro ten opzichte van de yen zal zorgen.
Sinds de zomer van 2012 is de euro met meer dan 40 procent gestegen ten opzichte van de Japanse yen, de keerzijde van Draghi’s belofte om de euro te redden. Bovendien koopt de Japanse centrale bank effectief bijna driekwart van de nieuw uitgegeven staatsleningen met vers gedrukt geld, terwijl de ECB huiverig is om over te gaan tot kwantitatieve verruiming. Eind 2013 was de euro/yen gestegen naar 145, de hoogste stand in meer dan vijf jaar tijd. Dit jaar heeft de euro 5 procent aan waarde verloren ten opzichte van de yen.
2. En zoals verwacht heeft de Bank of Japan bij het rentebesluit vanochtend geen wijzigingen doorgevoerd. Kuroda zei dat hij halverwege is in het behalen van de inflatiedoelstelling van 2 procent, wat hij hoopt ter bereiken door de hoeveelheid geld in omloop en de kasreserves van banken te verdubbelen naar 270 biljoen yen aan het einde van 2014. Ook herhaalde Kuroda nog eens dat hij bereid is de geldpers nog wat harder te laten rollen als het behalen van de inflatiedoelstelling in het geding komt. Overigens begint het er steeds meer op te lijken dat Kuroda rechtstreeks op zijn doel afstevent en er dus geen extra verruiming nodig is.
3. Irak staat in vuur en brand vanwege de blitzkrieg-achtige opmars van de Sunni-extremistische ISIS, dat in delen van Irak en Syrië een kalifaat wil stichten. Irak dreigt nu uit elkaar te vallen langs sektarische lijnen in een soennitisch, sjiitisch en Koerdisch gedeelte. De prijs van een vat Brent olie is hierdoor gestegen met 4 dollar naar meer dan 114 dollar.
Hoe bezorgt financiële markten zijn kunt u ook aflezen uit de koers van de Turkse lire. De Turkse lire heeft sinds woensdag 4 procent verloren ten opzichte van de dollar uit zorgen dat Turkije wordt meegezogen in het conflict en vanwege de gijzeling van Turken in Mosul door ISIS. Follow the Lira dus.
4. De vraag voor de ECB is of de olieprijs op een verhoogd niveau blijft vanwege de spanningen in Irak. Vorige week verlaagde de ECB de inflatieverwachtingen voor 2014-2016 sterk in de veronderstelling dat de prijs van een vat Brent zal dalen van 107 dollar in 2014 naar 98 dollar in 2016. In een negatief scenario houdt de ECB rekening met een olieprijs van bijna 111 dollar in 2016. De inflatie zou dan in 2016 1,6 in plaats van 1,4 procent bedragen en de groei 1,4 in plaats van 1,5 procent.
5. De Duitse kartelwaakhond heeft zich weer eens kritisch uitgelaten over de overname van KPN’s Duitse mobiele divisie E-Plus door Telefonica. Frankfurter Algemeine Zeitung meldt dat de topman van de Duitse kartelautoriteit eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia heeft laten weten dat consumenten de dupe zullen worden van de overname in de vorm van hogere prijzen. Brussel heeft het laatste woord over de overname. Het lijkt er op dat Brussel akkoord zou kunnen gaan als Telefonica concessies doet, zoals een concurrent toegang geven tot het eigen netwerk.
6. Help! De Grieken willen weer geld. Griekenland heeft volgens de Telegraph een schadeclaim ingediend tegen het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp van 7 miljard euro. Het gaat om vier onderzeeërs die 15 jaar geleden zijn besteld en al jaren in de mottenballen liggen omdat ze niet zeewaardig zijn.
7. De Britse premier David Cameron is helemaal los aan het gaan om te voorkomen dat de federalist Jean-Claude Juncker voorzitter van de Europese Commissie wordt. Juncker claimt dat kiezers hem het mandaat hebben gegeven om voorzitter te worden omdat zijn conservatieve alliantie de meeste zetels behaalde bij de EU-verkiezingen. En daarom zou het ondemocratisch zijn als Europese leiders een andere kandidaat naar voren schuiven voor het voorzitterschap.
In een opiniestuk gepubliceerd in Franse en Duitse en Luxemburgse kranten trekt Cameron het democratische gehalte van Junckers claims in twijfel. “Nergens stond meneer Juncker op de kiesbiljetten. Zelfs in Duitsland, waar de media de meeste aandacht gaf aan het idee van Spitzenkandidaten, wist slechts 15 procent van de kiezers dat hij [Juncker] een kandidaat was.”
8. De Amerikaanse Senaat is vannacht definitief akkoord gegaan met de benoeming van Stanley Fischer als vice-voorzitter van de Fed. En daardoor kan Fischer nog net op tijd aanschuiven voor het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank komende week, waar de centrale bank waarschijnlijk de obligatieaankopen met wederom 10 miljard dollar gaat verlagen.
9. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend licht rood en beleggers zoeken een veilig heenkomen in staatsleningen. Beleggers zijn terughoudend vanwege de dreiging van burgeroorlog in Irak. Daarnaast waren de gisteren bekendgemaakte Amerikaanse detailhandelsverkopen aan de zwakke kant, wat de hooggespannen verwachtingen voor de Amerikaanse economie temperde.
10. Op de beursagenda staat vandaag nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen voor juni. De markt rekent op een lichte verbetering, maar de aandacht van beleggers ligt vooral bij de Fed volgende week.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl